مقالات

فیلتر روغن هیدرولیک و نحوه کارکرد صافی هیدرولیک

فیلتر روغن هیدرولیک
84 / 100

امروزه تقریبا در هر صنعتی از قطعات هیدرولیک استفاده می شود بطوریکه اگر هر کدام از این قطعات با مشکل مواجه شوند و یا در روند کاری آنها خللی ایجاد شود باعث از کار افتادن سیستم هیدرولیک و یا در برخی موارد منجربه از کار افتادن خطوط تولید کارخانه ها می شود.

با توجه به نقش قطعات هیدرولیک در صنایع مختلف، حفاظت از این قطعات جزو وظایف اصلی سازندگان و یا صاحبان صنایع می باشد. یکی از روش هایی که موجب بالا رفتن طول عمر و افزایش کارایی تجهیزات هیدرولیکی نظیر پمپ هیدرولیک می شود، استفاده از فیلتر روغن هیدرولیک است که وظیفه این آن، حفاظت از سیال و قطعات هیدرولیک در برابر ناخالصی ها می باشد.

در این مقاله قصد داریم تا در رابطه با فیلتر روغن هیدرولیک صحبت کنیم و شما را با جزئیات  و نحوه کارکرد آن آشنا سازیم. اگر در این رابطه سوالی دارید و یا به این موضوع علاقه مند هستید تا پایان این مقاله ما را همراهی نمایید. به این طریق می توانید اطلاعات مفیدی به دست آورید.

فیلتر روغن هیدرولیک چیست؟

فیلتر هیدرولیک یکی از اجزای جدا نشدنی ماشین های هیدرولیکی می‌ باشد. در سیستم های هیدرولیکی به طور کلی از روغن استفاده می‌ گردد. نقش روغن در این سیستم ها به عنوان روان کننده قطعات و انتقال دهنده انرژی و توان از قطعه ای به قطعه دیگر‌می‌ باشد.

روغن ها در صورتی می توانند کار خود را به درستی انجام دهند که تمیز و پاک باشند اما به مرور زمان و با گذشت مدتی روغن ها آلوده می شوند. این روغن های آلوده می توانند باعث ایجاد مشکلاتی در سیستم هیدرولیک گردند. افراد برای رفع و جلوگیری از این مشکل از فیلتر روغن هیدرولیک استفاده می‌ کنند.

فیلتر روغن هیدرولیک چیست ؟

وظیفه فیلتر روغن هیدرولیک جداسازی آلودگی ها از روغن ها می باشد استفاده از این نوع فیلتر ها بسیار کارساز است. پس برای آسیب ندیدن و مشکل ساز نشدن بهتر است از این قطعه همیشه استفاده شود.

استفاده نکردن از فیلتر روغن هیدرولیک باعث به وجود آمدن مشکلاتی مانند خرابی پمپ های هیدرولیک و یا شیرها بر اثر آلودگی‌ می شود که این مشکلات نیز خسارت های زیادی به دنبال خواهد داشت.

در صنایع خودروسازی و ماشین‌آلات سنگین، هیدروموتور پیستونی و هیدروموتور اوربیتالی به دلیل قدرت و دقت بالا در حرکت، استفاده گسترده‌ای دارند. این تجهیزات به خودروهای صنعتی کمک می‌کنند تا با کارایی بیشتری عمل کنند.

چگونه یک فیلتر هیدرولیک با کیفیت انتخاب کنیم؟

همان طور که در بالا اشاره شد فیلتر روغن هیدرولیک جزو الزامات در صنایع می باشد.

  • در درجه اول باید به کیفیت فیلتر روغن توجه ویژه ای داشته باشید.
  • اگر فیلتر روغن از کیفیت بالایی برخوردار نباشد می‌ تواند به مرور زمان برای سیستم شما مشکل ساز باشد و به عملکرد صحیح مجموعه نیز آسیب بزند.
  • جنس صافی هیدرولیک نیز یک عامل مهم می‌ باشد که در انتخاب فیلتر بسیار نقش مهمی دارد.
  • فیلترهای کلفت و ضخیم از مرغوبیت بالایی برخوردار می باشند به همین علت باید در هنگام خرید به جنس آن توجه کنید.
  • فیلتر هایی که نازک هستند نمی توانند کارایی خوبی داشته باشند. از فیلتر روغنی استفاده کنید که متناسب صنایع شما می باشد.
  • استفاده از برندهای معتبر و نام آشنا در بازار نیز‌می‌ تواند کمک بزرگی به شما باشد.
  • برندهایی که افراد زیادی از آن ها راضی هستند می توانند جز انتخاب های به صرفه و مناسب باشند.
  • در خرید فیلتر روغن هیدرولیک باید با دقت عمل کنید زیرا استفاده از فیلتر نامرغوب ممکن است سبب بروز مشکلات جدی برای خودروی تان شود.

همچنین بخوانید: تفاوت پمپ دنده ای و پمپ پیستونی چیست؟

کارکرد و عملکرد فیلتر روغن چگونه است؟

عملکرد فیلتر روغن هیدرولیک به گونه ای است که ذرات آلوده را از روغن جدا می‌ کند و روغن را از آلودگی‌ پاک می سازد. هنگامی که روغن از فیلتر عبور می‌ کند تمیز‌و صاف می شود و برای استفاده درون قطعات هیدرولیک مناسب می گردد.

با عبور روغن از فیلتر ذرات درون روغن داخل فیلتر حبس می شوند و روغن بدون هیچ ذرات آلوده ای از فیلتر خارج می‌ شود. با این اتفاق مسیر روغنی که از فیلتر عبور می‌ کند محدود می‌ گردد در نتیجه یک اختلاف فشار در خارج و داخل فیلتر به وجود می آید.

با بيش از حد کثیف شدن فیلتر این اختلاف فشار نیز بیشتر می‌ شود. در نتیجه ممکن است به مرور روغن نتواند از فیلتر عبور کند و سبب پاره شدن فیلتر شود. با به وجود آمدن این اتفاق تمام ذرات آلوده و کثیف وارد قطعات هیدرولیک می شود. در نتیجه افراد باید به موقع صافی روغن هیدرولیک را تعویض کنند.

عملکرد فیلتر روغن هیدرولیک

انواع فیلتر روغن هیدرولیک

می توان فیلتر روغن هیدرولیک را به دو دسته فیلترهای سطحی و فیلتر های عمقی تقسیم بندی کرد.

1. فیلتر های سطحی

این نوع فیلتر ها دارای یک سطح و منافذی می باشند که این سطح سبب به دام انداختن ذرات آلاینده درون روغن می شود. این ذرات در کف کاسه فیلتر ته نشین می‌ گردند.

2. فیلتر های عمقی

این نوع فیلتر روغن هیدرولیک از حجم زیاد و بزرگی از تصفیه کننده بهره می برد. به این ترتیب روغن ها اصولی و به طور کامل تسویه می‌ شوند. خود فیلتر های عمقی به دو دسته ربایشی و جذبی تقسیم بندی می شوند.

همچنین بخوانید: شیر پروپرشنال نقش مهمی در کنترل دقیق فشار و جریان دارد و می‌تواند عملکرد تجهیزات خودرویی را بهبود بخشد. همچنین، نمایندگی هیدروموتور اینترموت با ارائه این محصولات، دسترسی به انواع مختلف این تجهیزات را برای کاربران فراهم می‌کند.

انواع فیلتر هیدرولیک

تفاوت فیلتر و صافی چیست؟

  • صافی در مقایسه با فیلتر هیدرولیک کارایی متفاوت تری دارد. از صافی برای جدا کردن آلودگی و ذرات درشت تر استفاده می شود.
  • صافی ها را بیشتر در قسمت ورودی پمپ قرار می دهند. در داخل صافی ها از صفحات فلزی استفاده شده است. وظیفه اصلی صافی ها جدا کردن آلودگی های درشت می باشد.
  • فیلتر هیدرولیک قادر به جدا کردن ذرات میکرونی و غیر محلول می باشد. فیلتر ها روند کاری دقیق تری نسبت به صافی ها دارند و نسبت به صافی ها دقیق تر و ظریف تر عمل می کنند.
  • می توان عمده تفاوت این دو محصول را در نوع جداسازی ذرات آن ها دانست.
  • هر دو این محصولات برای قطعات هیدرولیک و صنایع لازم و واجب می باشد. در نتیجه باید از هر دوی این محصول در این سیستم ها استفاده کرد.
  • صافی ها برای ذرات بزرگ و فیلتر ها برای ذرات بسیار ریزی که درون روغن وجود دارند استفاده می شوند.

تفاوت فیلتر و صافی چیست؟

نکات مهم برای نصب و استفاده از فیلتر هیدرولیک

در بالا در رابطه با روند کار و انواع فیلتر هیدرولیک صحبت کردیم. حال به بررسی نکاتی در رابطه با نصب این نوع محصول می پردازیم.

  • فیلتر ها انواع مختلفی دارند که شامل فیلتر مکشی، فیلتر فشاری، فیلتر بازگشتی، فیلتر جانبی می باشند. حال محل قرار گیری و نصب هر کدام از این فیلتر ها درون خودرو ها متفاوت می باشد.
  • فیلتر مکشی نقش محافظت از پمپ را برعهده دارد و محل قرار گیری آن در مجرای ورودی پمپ می باشد.
  • فیلتر فشاری را در فاصله کمی از پمپ و در محل عبور روغن نصب می‌ کنند. منظور از نصب این نوع فیلتر تحمل فشار سیستم می باشد.
  • فیلترهای بازگشتی دقیقا قبل از مخزن نصب  می شوند. این نوع فیلتر در بیشتر مواقع آخرین جزئی می باشد که روغن از آن عبور می کند و سپس وارد مخزن می شود.

در این مقاله از هیدکالا در رابطه با فیلتر روغن هیدرولیک جزئیات مربوط به آن و اهمیتش در سیستم های هیدرولیک صحبت کنیم. اگر شما هم در استفاده از این قطعه هیدرولیک تجربه ای دارید می توانید برای ما و سایر خوانندگان این مطلب به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سیزده − شش =