مقالات

تفاوت پمپ دنده داخلی و خارجی چیست

تفاوت پمپ دنده داخلی و خارجی

هیدکالا مرکز فروش و تعمیر انواع پمپ های هیدرولیک و محصولات پنوماتیک با بیش از 20 سال سابقه درخشان در صنعت هیدرولیک کشور محسوب می شود. علاوه بر واردات و فروش محصولات هیدرولیک، تیم تعمیرات هیدکالا آماده تعمیر تمامی قطعات هیدرولیک شماست. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره های زیر تماس بگیرید:

خرید محصولات هیدرولیکی و پنوماتیکی

در این مقاله قرار است به شرح تفاوت پمپ دنده داخلی و خارجی بپردازیم. اما لازم است تا ابتدا اطلاعاتی در مورد این محصولات داشته باشیم. پمپ های دنده ای یا Gear pump ها پمپ های جابه جایی مثبت هستند که در آنها معمولا یک یا چند چرخ دنده وجود دارد که اطراف این چرخ دنده ها را حجم بسیار زیادی از سیال و مایع فرا گرفته و این چرخ دنده های مسئول جابه جایی سیال ها هستند و عمل پمپ پاژ کردن مایعات را بصورت چرخشی انجام می دهند

به طور کلی این پمپ به دو دسته داخلی و خارجی تقسیم می شود. و شناخت تفاوت ها و ویژگی های هرکدام از این نوع محصولات کمک می کند تا با توجه به کارایی که مدنظر ما می باشد بتوانیم مناسب ترین پمپ را انتخاب کنیم. اگر نمی دانید که با توجه به عملکرد، کدام پمپ مناسب شما می باشد توصیه می شود در ابتدا مقاله راهنمای انتخاب پمپ هیدرولیک مناسب را مطالعه کرده و سپس در ادامه به مطالعه تفاوت پمپ دنده ای داخلی و خارجی بپردازید.

تفاوت پمپ دنده داخلی و خارجی چیست

حال نوبت به آن رسیده است تا در رابطه با موضوع اصلی این مقاله یعنی تفاوت پمپ دنده داخلی و خارجی صحبت کنیم. این دو پمپ در کنار تشابهات خود وجه تمایزاتی نیز دارند که عبارت اند از :

  1.  نمونه های خارجی نسبت به مدل های داخلی آلودگی صوتی بیشتری تولید می کنند.
  2. از لحاظ سایزی و ابعادی مدل های خارجی نیاز به محیط بزرگتری دارند و فضای بیشتری را اشغال می نمایند. علت این است که این مدل ها واجد سایز ورودی و خروجی یکسانی هستند از این رو به لحاظ سایزی نسبتا بزرگتر می باشند.
  3. مدل های داخلی تنها می توانند با کمک موتورهای استاندارد فعالیت کنند. جهت چرخش این موتورها می بایست بر عکس عقربه های ساعت باشد. اما اگر از چرخ دنده های ساده ای برای آنها استفاده شود این موارد نیز می توانند در دو جهت فعالیت کنند. اما در طرف مقابل مدل های خارجی با هر دو موتورهای راست گرد و چپ گرد می توانند کار کنند.
  4. از دیگر مواردی که در تفاوت پمپ دنده داخلی و خارجی مطرح می شود این است که مدل های داخلی می توانند سیالاتی با غلظت های بالا را پمپ کنند. اما در طرف مقابل نمونه های خارجی اغلب مایعاتی با ویسکوزیته متوسط را پمپاژ خواهند کرد.
  5.  شاخصه اصلی پمپ های خارجی این است که به دلیل مدیریت شفت؛ نمونه مقاوم تر و با تحمل بیشتری محسوب می‌ شوند و قادرند فشار و دبی بیشتری را حفظ نمایند. اما شاخصه اصلی نمونه های داخلی قدرت مکش بالاترین آنهاست از این رو به منظور پمپاژ سیالات با ویسکوزیته بالا گزینه معقول تری محسوب می شوند.
  6.  نمونه های داخلی فشار نسبتا زیادی بر روی شفت وارد می کنند، همچنین خروجی آنها نسبتا یکنواخت و فاقد نوسان است.
  7. نمونه خارجی حساسیت بسیار کمتری نسبت به آلودگی و گرد و خاک نشان می دهد و این یک مزیت محسوب می شود.

پس از بررسی تفاوت پمپ دنده ای داخلی و خارجی، موارد استفاده از این پمپ ها را در صنایع مختلف مورد بررسی قرا می دهیم

نوع پمپ دنده ای داخلی خارجی
روغن های سوختی و روانکاوی مختلف
افزودنی های شیمایی و پلیمری
مخلوط و میکس کردن مواد شیمایی
کاربرد های هیدرولیک صنعتی و کشاورزی
اسیدها و اکسیدها
رزین ها و پلیمر ها
الکل ها و حلال ها
آسفالت و قیر
فوم پلی یورتان ( ایزوسیانات و پلیول )
مواد غذایی ( شربت، ذرت، کره بادام زمینی و…)
رنگ جوهر و رنگ دانه
صابون و سورفکتانت

پمپ دنده ای چیست :

این پمپ در گروه پمپ های هیدرولیک جابجایی مثبت طبقه بندی می شود و جز معروف ترین پمپ های دوار به شمار می رود. این تجهیز به منظور جابجایی و ارتقاء فشار مایعات با ویسکوزیته بالا تولید شده است. به علت وجود چرخ دنده ها که اصلی ترین قطعات محسوب می شوند به این اسم نام گذاری شده است. البته از آنجایی که نقش کلیدی آن پمپاژ سیالات با ویسکوزیته بالا است نام دیگر آنها پمپ غلیظ کش نیز می باشد.
عملیات روانکاری در این تجهیزات به واسطه سیال های در جریان انجام می پذیرد. اما چنانچه میزان ویسکوزیته مایع از حد استاندارد پایین تر باشد و یا پمپ به صورت خشک فعالیت کند احتمالاً استهلاک بین دنده ها بالا رفته و همین موضوع سبب سایش بیش از حد آنها خواهد شد.
متریال استفاده شده برای تولید چرخ دنده ها فلزاتی چون برنج، چدن و استنلس استیل می باشند. اما بر اساس این که پمپ قرار است چه نوع سیالی را پمپاژ کند جنس آن متغیر خواهد بود. لذا در حین خرید این موارد را لحاظ قرار دهید.

خرید انواع پمپ پره ای

خرید انواع پمپ پره ای هیدرولیک

پمپ دنده ای چگونه کار میکند

که اساس ایفای نقش آنها به واسطه چرخ دنده های آنهاست. چرخ دنده ها به صورت کاملاً نزدیک به یکدیگر تعبیه شده اند به طوری که حرکت یکی دیگری را تحت تاثیر قرار می دهد. در اغلب مواقع یکی از دنده ها محرک بوده و دیگری به عنوان متحرک عمل می کند. چرخ دنده متحرک عموما در قسمت تحتانی دنده محرک جای داده می شود.

شفت چرخ دنده متحرک با کمک کوپلینگ به الکتروموتور (یا موتور احتراقی داخلی) اتصال یافته است. در لحظه روشن شدن مدار؛ با دوران شفت محرک؛ شفت متحرک نیز به چرخش در می آید. پس از این مرحله در قسمتی که چرخ دنده ها از یکدیگر فاصله می گیرند تجمع مایع ایجاد می شود. سپس روغن توسط حفره کشیده شده و وارد پمپ می گردد.

در نهایت سیال از سمت شعاعی دنده ها به جهت حفره فشار (در قسمتی که چرخ دنده ها با یکدیگر درگیر شده ‌اند) رفته و به خط فشار مدار هیدرولیک انتقال می‌ یابد.

پمپ دنده داخلی چگونه کار می کند

در مدل های داخلی دو چرخ دنده استفاده شده به شکل غیر همسان یا نامتقارن استفاده شده اند. به همین دلیل اصطلاحاً به آنها پمپ های ماه و ستاره نیز گفته می شود. اما با این وجود هر دو کاملاً با یکدیگر درگیر هستند به طوری که می ‌توانند فعالیت همدیگر را تسهیل کنند. این مدل ها به علت دیزاین خاصشان قادرند مایعات بسیار غلیظ( ویسکوزیته 50 هزار cps) را پمپاژ نمایند. حداکثر سرعت فعالیت این مدلها چیزی حدود 1500 دور در دقیقه خواهد بود.
فعالیت این مدل ها بدین صورت است که در گام نخست شفت دنده متحرک که به روتور اتصال یافته شروع به چرخش میکند. سپس دنده داخلی هم شروع به حرکت خواهد کرد. زمانی که روتور + دنده داخلی در حال دوران باشند در بخش دهانه پمپ حالت مکش ایجاد می‌ شود. این موضوع سبب می ‌گردد تا مایع از بخش مخزن به درون پمپ کشیده شود. در نهایت در بخشی که چرخ دنده ها و روتور درگیر هستند سیار به دهانه خروجی هدایت می گردد.

عملکرد پمپ دنده داخلی

 

پمپ دنده خارجی چگونه کار می کند

در این محصولات شاهد استفاده از دو چرخ دنده کاملاً متقارن و هم اندازه هستیم. هر دو قطعه با کمک شفت جداگانه به حرکت در آورده می شوند. چگونگی دوران آنها بدین شکل است که یکی از دنده ها شروع به حرکت می کند (محرک) و به واسطه آن چرخ دنده دیگر (متحرک) نیز شروع به دوران خواهد کرد. ناگفته نماند که برخی از چرخ دنده ها واجد موتورهای مستقلی هستند یعنی به طور مستقل شروع به حرکت می کنند.
هنگامی که این قطعات شروع به چرخش می کنند سیال حالتی منبسط پیدا کرده و در داخل سوراخ های پمپ به گردش در می آید. هنگامی که سیال وارد پمپ می شود به واسطه دنده ها مایع درون پمپ محبوس می گردد. سپس با حرکت دورانی چرخ دنده ها سیال از دهانه ورودی در جهت خروجی هدایت می شود. در نهایت هنگامی که دنده ها در سمت دهانه خروجی در هم قفل می گردند سیال به سمت خارج پمپ روانه خواهد شد.

عملکرد پمپ دنده خارجی

همچنین بخوانید: انتخاب پمپ هیدرولیک مناسب

شباهت پمپ دنده داخلی و خارجی

  •  هر دو در گروه خانواده پمپ های دنده ای دسته بندی می شوند.
  •  هر دو جز پمپ های جابجایی مثبت هستند.
  • اصل عملکرد آنها بر پایه دوران چرخ دنده هاست.
  •  هر دو قادرند مایعاتی با غلطت های نسبتا سنگین را پمپاژ کنند. مایعاتی چون الکل ها، انواع روغن ها، انواع حلال ها
  •  در حین انجام پروسه مخلوط سازی عملکرد های نسبتا یکسانی دارند.
  •  هیچ کدام قابلیت کشش منفی را دارا نیستند.
  •  هر دو نیاز دارند تا قبل از شروع به فعالیت پروسه هواگیری برایشان انجام گیرد.
  • چرخ دنده های تعبیه شده تقریبا قادرند در دو جهت حالت دورانی داشته باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شش − 3 =