مقالات

اشتباهات رایج تجهیزات هیدرولیک

اشتباهات رایج تجهیزات هیدرولیک

دانستن اشتباهات رایج در نگهداری از تجهیزات هیدرولیک نظیر پمپ پره ای و دنده ای، موجب بهبود در طول عمر و آسیب رسیدن به این قطعات خواهد شد. در هر دو صورت مشکلات جدی مانند تحمیل هزینه‎‌های غیر ضروری تعمیر و نگهداری، خرابی سیستم، افزایش هزینه‎‌ها، سایش قطعات و در مواردی خرابی فاجعه باری را ایجاد می‌کنند.

اما قبل از اینکه به ادامه این بحث بپردازیم مسلما اگر نگهداری و مراقبت از سیستم های هیدرولیک را بخوبی ندانید اشتباهاتی را در این زمینه انجام میدهید که ممکن است خسارات جبران ناپذیری را برای شما به دنبال بیاورد. بنابراین خواندن این مقاله، برای شما ضروری است:

اشتباهاتی که ممکن است در سیستم های هیدرولیک رخ بدهد

در ادامه پنج مورد از اشتباهات رایج در تجهیزات هیدرولیک را به صورت کامل بررسی می‌‎کنیم.

برای شناخت و بررسی هر سیستم باید بدانیم که سیستم مورد نظر از چه اجزا و قطعاتی تشکیل شده است، هریک از قطعات مختلف چه وظایفی را برعهده دارند، نحوه کار و عملکرد این قطعات در کنار هم چگونه است ؟

اجزای سیستم هیدرولیک هم از این قاعده مستثنا نیست و این سیستم هم از چند جز اصلی تشکیل شده که وابسته بهم می باشند و برای عملکرد کلی سیستم هریک از این اجزا باید به بهترین شکل ممکن در کنار هم کار کنند

همچنین بخوانید : آشنایی با اجزای سیستم های هیدرولیک

1. تعویض روغن هیدرولیک در زمان نامناسب

اشتباهاتی که در سیستم های هیدرولیک رخ می دهد باعث خرابی سیستم هیدرولیک می‌شوند و خطر آلودگی آن را نیز افزایش می‌‎دهند. یکی از این اشتباهات تعویض روغن هیدرولیک با زمان‎بندی نامناسب است. زمان‎بندی نامناسب باعث هدر رفتن هزینه‎‌ها می‌شود و در نهایت سیستم معیوب خواهد شد.

اصولاً سازنده تحت عنوان یک دستورالعمل خاص تعداد دفعات تعویض روغن هیدرولیک را بر اساس کارکرد سرویس زمانبندی می‌‎کند. با این وجود این دستورالعمل به عنوان یک قانون سفت و سخت نیست بلکه بیشتر به عنوان یک توصیه است. عوامل بسیار دیگری وجود دارند که نشان دهنده تعویض روغن هیدرولیک هستند. این عوامل را در ادامه بیان می‌کنیم:

  • دمای فعالیت دستگاه (دمای بالا باعث می‌‎شود روغن سریع‌تر تجزیه شود)
  • مقدار آلودگی آب و هوا
  • سطوح ذرات
  • کاهش سطح مواد افزودنی
  • تخریب طبیعی مایع هیدرولیک در طول زمان
در واقع گرما، آلودگی آب و آلودگی هوا سه عامل حیاتی در کاهش عمر روغن مایع هیدرولیک شما هستند. با انجام آنالیز نمونه‎‌های مایع از نقاط مختلف سیستم می‌‎توان زمان دقیق تعویض را به دست آورد.

تجهیزات هیدرولیک اورجینال در کنار رعایت کلیه نکات فنی و ایمنی مورد نیاز باعث افزایش دوام روغن هیدرولیک می‌شود. لذا تنها زمانی که مواد افزودنی تمام شده باشند نیاز به تعویض خواهید داشت.

بسیاری از آلودگی‎‌های هیدرولیکی را می‌‎توان از طریق فیلتر کردن حذف کرد. سیستمی که به درستی نگهداری شود در اثر گرمای بیش از حد مشکل عمده‌‎ای نخواهد داشت و دچار تخریب سریع نیز نخواهد شد.

تعویض روغن در زمان نامناسب

2. استفاده از روغن هیدرولیک اشتباه

اشتباهات رایج تجهیزات هیدرولیک با استفاده از روغن هیدرولیک نامناسب در سیستم پدیدار می‌شوند. روغن مایع هیدرولیک در صورت استفاده از تجهیزات هیدرولیک اورجینال نقش‎‌ بسیار حساسی دارد. از این نقش‌ها می‌‎توان به انتقال انرژی سیستم، روغن‌کاری قطعات داخل سیستم، جلوگیری از اکسیداسیون و انتقال و هدایت گرمای تولید شده اشاره کرد.

بنابراین عدم مصرف درست از روغن مناسب منجر به کاهش بازده و عملکرد سیستم هیدرولیک می‌‎شود. همچنین به طور تأثیرگذاری عمر مفید سیستم و بسیاری از اجزای تشکیل‌دهنده آن را کاهش می‌دهد.

استفاده از مایع هیدرولیک با ویسکوزیته مناسب برای جلوگیری از افزایش دمای عملیاتی یا افزایش اصطکاک ضروری است. افزایش دما و اصطکاک باعث آسیب به سیستم و خرابی زودرس آن می‌شوند.

روغن نامناسب همچنین باعث افزایش مصرف برق چه گازوئیلی و چه برقی و نهایتاً افزایش هزینه برای شما خواهد شد. حتماً توصیه‌های سازنده را در مورد روغن مناسب بدانید، اما خودتان تحقیق کنید و با یک متخصص مشورت نمایید تا بهترین روغن برای سیستم هیدرولیک را پیدا کنید.

3. داغ شدن بیش از حد سیستم هیدرولیک

اشتباهات رایج تجهیزات هیدرولیک از قبیل دمای بیش از حد سیستم است. در این صورت حتی اگر روغن هیدرولیک شما مناسب باشد باز هم دچار مشکل خواهید بود، چرا که گرما، ویسکوزیته روغن هیدرولیک را کاهش می‌‎دهد.

در صورت کاهش ویسکوزیته روغن هیدرولیک، تماس فلز با فلز ایجاد می‌‎شود و منجر به ایجاد آلودگی خواهد شد.

بطور کلی دمای بالا نه تنها منجر به تخریب طبیعی روغن هیدرولیک شده بلکه باعث از کار افتادن زود هنگام آب‌بند‌ها و شیلنگ‌ها نیز می‌‎شود.

همانطور که قبلاً اشاره شد، روغن هیدرولیک باعث روغن‌کاری قطعات داخل سیستم می‌‎شود و زمانیکه روغن مایع هیدرولیک دیگر نتواند‎ روغن‌کاری مناسب را ارائه دهد، سیستم بسیار داغ می‌شود.

در نهایت منجر به ایجاد آسیب در پمپ‎‌ها و موتور‌ها خواهد شد. علاوه براین باید توجه داشت زمانی که بخش‎‌هایی از یک سیستم هیدرولیک در دمای بالا کار کنند، بیانگر مشکلات دیگری هستند که باید رفع شوند. فرسوده شدن یاتاقان‌ها، کثیف بودن مبدل‌های حرارتی یا نرخ جریان نادرست از جمله مشکلات ایجاد شده این مورد هستند.

همچنین بخوانید : چگونه از داغ شدن سیستم هیدرولیک جلوگیری کنیم ؟

4. تعویض فیلتر‌های هیدرولیک در زمان نامناسب

یکی دیگر از اشتباهات رایج در سیستم های هیدرولیک عدم تعویض فیلتر هیدرولیک در زمان مناسب می باشد . تعویض به موقع فیلتر‌ها نقش بسیار مهمی در عملکرد مطلوب سیستم شما دارد. به طوری که اگر فیلتر‌ها خیلی زود تعویض شوند و از عمر مفید آن‌ها استفاده نشود در نتیجه موجب اتلاف هزینه و عملکرد خواهد شد.

مجبور به تعویض غیرضروری سیستم خواهید شد و  به دنبال آن سیستم در معرض آلودگی قرار می‌‎گیرد. از سوی دیگر، تعویض دیرهنگام فیلتر‌ها، می‌‎تواند مسدودکننده باشد و جریان هیدرولیک را کاهش دهد.

در این حالت یک بای‎پس (bypass) رخ می‌‎دهد. مایع از فیلتر نمی‌‎گذرد و آلاینده‎‌ها می‌‎توانند هر یک از اجزای پایین دستی را که به آن می‌رسند تخریب کنند.

اشتباهات رایج تجهیزات هیدرولیک در صورت تعویض دیرهنگام فیلتر‌ها آشکار می‌شوند. از عواقب آن می‌‎توان به تعمیرات پرهزینه، فرسودگی زودرس قطعات و عدم کارایی عمومی سیستم هیدرولیک اشاره کرد.

از طریق نظارت بر افت فشار فیلتر می‌‎توان مناسب‎‌ترین زمان تعویض فیلتر‌های هیدرولیک را متوجه شد. اگر افت فشار بسیار بیشتر از حد طبیعی خود باشد بیانگر این است که فیلتر تقریباً به پایان ظرفیت خود رسیده است.

این در حالی است که افت فشار تقریباً ناچیز نشانگر وقوع یک بای‎پس است. با نظارت و کنترل افت فشار، یک تکنسین خوب می‌‎تواند زمان مناسب تعویض فیلتر‌ها را پیدا کند.

5. قرار دادن فیلتر‌های هیدرولیک در مکان‎‌های اشتباه

پنجمین اشتباه در سیستم های هیدرولیک قرار دادن فیلتر ها در مکان های اشتباه می باشد. در دو مکان نباید فیلتر‌های هیدرولیک را قرار داد:

  • در ورودی‎‌های پمپ
  • در خطوط تخلیه از محفظه موتور‌های پیستونی و پمپ‎‌ها

استفاده از فیلتر در ورودی پمپ درست نیست. زیرا باعث سرایت آلودگی به مخزن می‌‎شود. بکارگیری فیلتر در ورودی پمپ یک طراحی نامطلوب است، زیرا باعث محدود شدن ورودی می‌شود. در نتیجه باعث کاهش قابل توجه عمر مفید پمپ‎‌ها و موتور‌های پیستونی و همچنین پمپ‎‌های دنده‌‎ای خواهد شد.

فیلتر‌هایی که در مسیر تخلیه خروجی از موتور پیستونی یا پمپ قرار می‌گیرند منجر به مجموعه‌‎ای متفاوت از مشکلات مانند ترک‌خوردگی محفظه پمپ یا موتور می‌‎شوند. اما عواقب ایجاد شده معمولاً مشابه هستند.

کاهش عملکرد که منجر به پایین آمدن عمر مفید سیستم می‌‎شود و در نتیجه خرابی مصیبت بار (و گران قیمت) پمپ یا موتور و سایر عواقب آن را به دنبال دارد. بنابراین فیلتر‌های هیدرولیک که یک نقش مهم و غیر قابل انکار در سیستم دارند، اگر در مکان‌های نامناسبی از سیستم قرار بگیرند که به آن تعلق ندارند منجر به مشکلات جدی می‌‎شوند.

تعویض فیلتر در زمان مناسب

جمع‌بندی

آگاهی از بروز اشتباهات رایج تجهیزات هیدرولیک و انجام بازرسی‎‌ها و بررسی‎‌های منظم به شما این امکان را می‌‎دهد که از نحوه عملکرد سیستم هیدرولیک خود و زمان نیاز به تعمیر، بیشتر آگاه شوید.

نگهداری به موقع و تعمیر در صورت نیاز باعث صرفه‌جویی در وقت و هزینه شما می‌‎شود. در این مقاله، استفاده از روغن مناسب و تعویض به موقع آن، جلوگیری از داغ شدن سیستم، تعویض فیلتر در زمان مناسب و مکان استفاده آن را به صورت کامل شرح دادیم. سعی کردیم برای هر مورد دلایل قانع کننده‌‎ای را مطرح کنیم تا از هدر رفتن هزینه و زمان شما جلوگیری شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد خدمات ما همین حالا با ما تماس بگیرید. ما به شما کمک می‌‎کنیم تا برنامه نگهداری پیشگیرانه و‌ ایده‌آلی را برای تجهیزات و سیستم‎‌های هیدرولیک خود ایجاد کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج × 2 =