مقالات

تفاوت پمپ هیدرولیک و هیدروموتور

تفاوت پمپ هیدرولیک و هیدروموتور

هیدروموتور و پمپ هیدرولیک، در کنار شباهت‌هایی که به یکدیگر دارند، از نظر ساختار با یکدیگر دارای تفاوت‌هایی هستند. در این مطلب سعی داریم تفاوت پمپ هیدرولیک و هیدروموتور را برای شما بیان کنیم و به معرفی آنها بپردازیم. تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

تفاوت پمپ هیدرولیک و موتور هیدرولیک

از جمله مواردی که موجب تفاوت پمپ هیدرولیک و هیدروموتور می‌شوند عبارتند از:

1- حالت‌های خروجی مختلف

پمپ‌های هیدرولیک یک دستگاه تبدیل می‌باشند که وظیفه تبدیل انرژی مکانیکی موتور به انرژی هیدرولیک را بر عهده دارند. اما هیدروموتور‌ یک دستگاه تبدیل می‌باشد که انرژی فشار مایع را به انرژی مکانیکی تبدیل می‌کند. می‌توان گفت که پمپ ها یک دستگاه انرژی و موتور هیدرولیک یک جزء اجرایی می‌باشد.

2- تفاوت چرخش شافت خروجی

از جمله تفاوت موتور هیدرولیک و پمپ هیدرولیک ، می‌توان به تفاوت در نوع چرخش شافت خروجی اشاره کرد. در موتور هیدرولیک، فرمان شافت خروجی باید این توانایی را داشته باشد که به سمت جلو و عقب چرخش داشته باشد. به همین علت ساختاری متقارن دارد.

اما بعضی از پمپ‌ها برای فرمان مقررات مشخصی دارند و فقط قابلیت چرخش در یک جهت را دارند.قابلیت تغییر به میل خود را ندارند.

3- اختلاف در تنظیمات پورت روغن

هیدروموتور‌ها، پورت‌های جداگانه نشت روغن را علاوه بر پورت‌های ورودی و خروجی روغن دارا می‌باشند. پمپ‌ها اصولا فقط درگاه ورودی و خروجی روغن را دارا می‌باشند.البته به استثنای پمپ‌های پیستونی محوری. در پمپ‌ها، روغن نشتی به ورودی روغن متصل می‌باشد.

4- تفاوت در سرعت

به طور کل می‌توان گفت که در پمپ‌ها سرعت کار نسبتا بالا می‌باشد. اما در هیدروموتور‌ها سرعت خروجی نسبتا کم می‌باشد.

5- تفاوت در راندمان حجمی

راندمان حجمی هیدروموتور‌ها بیشتر از پمپ است.

با یک زبان ساده می‌توان گفت که هیدروموتور‌ها و پمپ‌های هیدرولیک علی‌رغم ساختار مشابه‌ای که نسبت به هم دارند، در عملکرد مخالف یکدیگر هستند. هیدروموتور‌ها توسط روغن فشار قوی، شافت خروجی را از خود عبور می‌دهند و آن را برای تولید برق به چرخش در می‌آورند. اما پمپ‌ها برای خارج کردن روغن، در سیلندر می‌چرخند.

بیشتر بخوانید : تفاوت هیدرولیک و پنوماتیک چیست ؟

معرفی هیدروموتور‌ها

به منظور درک بهتر تفاوت پمپ هیدرولیک و هیدروموتور، لازم است شناختی نسبت به هیدروموتورها حاصل شود.  هیدروموتور‌ها تجهیزاتی دوار می‌باشند که نقش کلیدی در صنایع مختلف دارند. این تجهیزات انرژی هیدرولیکی را به انرژی مکانیکی تبدیل می‌کنند. هیدروموتور‌ها عملگر‌هایی می‌باشند که نیاز به چرخش در دستگاه‌های صنعتی را بسته به دوران خود، رفع می‌کنند. از نظر مقدار دوران،هیدروموتور‌ها دارای دو نوع دوران محدود و  با دوران پیوسته هستند.

برای خرید هیدروموتور کلیک کنید

کاربرد هیدروموتور

از مواردی که شاید بتوان به عنوان تفاوت پمپ هیدرولیک و موتور هیدررولیک ، به آن اشاره کرد، مسئله کاربرد این تجهیزات است.  هیدروموتور‌ها کاربرد‌های فراوانی دارند از جمله موارد زیر:

  • بیل مکانیکی
  • موتور چرخ برای وسایل نقلیه
  • فن خنک کننده
  • میلز رول
  • خرد‌کن
  • دکل حفاری
  • دستگاه تزریق پلاستیک
  • نوار نقاله و فیوز
  • جرثقیل خودران
  • وینچ و درایو‌های جرثقیل

مزایا و معایب هیدروموتور

  هیدروموتور‌ها مزایایی همچون بهبود ایمنی انتقال نیرو، بهبود انتقال قدرت و افزایش سادگی و سهولت در انتقال نیرو را دارند. از معایب هیدروموتور‌ها می‌توان به هزینه بالای آنها اشاره کرد. البته زمانی که از این سیستم استفاده می‌کنید، در طول زمان متوجه خواهید شد که بازدهی بالایی دارد.

مزایامعایب
بهبود ایمنی انتقال نیروهمه محیط های کاری برای موتورهای هیدرولیکی مناسب نیستند
بهبود انتقال قدرتهزینه بالای
افزایش سادگی و سهولت در انتقال نیرو 

معرفی پمپ هیدرولیک

در مدار هیدرولیک، پمپ هیدرولیک مهمترین قطعه می‌باشد. پمپ هیدرولیک منبع مکانیکی نیرو می‌باشد که نیروی مکانیکی را تبدیل به انرژی هیدرولیک می‌کند. به دلیل خلا نسبی که از عملکرد اجزاء مکانیکی پمپ ایجاد می‌شود، فشار اتمسفر، سیال را مجبور به حرکت کردن به سمت ورودی پمپ می‌کند و بعد از آن سیال توسط پمپ به قسمت‌های دیگر مدار هیدرولیک هدایت می‌شود.

محرک‌های سیستم، توان هیدرولیکی را که توسط پمپ ایجاد شده، تبدیل به توان خروجی مکانیکی مورد نیاز می‌کنند.

برای خرید پمپ هیدرولیک کلیک کنید

 کاربرد پمپ ها در صنایع مختلف

از جمله کاربرد‌های پمپ هیدرولیک، می‌توان به کاربرد آن در :

  • پمپ‌های کوچک خانگی
  • پمپ‌های کشاورزی
  • موتور پمپ‌های بنزینی و گازوئیلی
  • پمپ‌های فشار قوی
  •  پمپ‌های طبقاتی

و …. اشاره کرد.

مزایا و معایب پمپ هیدرولیک

بطور کلی انواع مختلف این پمپ‌ها عملکرد و راندمان بالایی دارند و تحمل فشار بالای آنها، از جمله مزایای این پمپ‌ها می‌باشد. پمپ‌های هیدرولیک پیستونی، بخاطر عملکردی که دارند، دارای طول عمر بالایی هستند.

از مزایای دیگر این پمپ‌ها،  می‌توان به قابلیت تنظیم قدرت آنها، بدون اینکه نیازی به تغییر سرعت سیال باشد، اشاره کرد.

در مقابل، هزینه نگهداری بالا و سروصدای بالای این پمپ‌ها از معایب آنها می‌باشند.

بیشتر بخوانید : چگونه پمپ هیدرولیک مناسب را انتخاب کنیم ؟

جمع‌بندی

در این مطلب سعی کردیم تا شما را با تفاوت پمپ هیدرولیک و هیدروموتور آشنا کنیم. در ابتدا به توضیح تفاوت‌های این دو سیستم پرداختیم. در ادامه تعریفی از این دو سیستم و کاربرد آنها برای شما توضیحاتی ارائه کردیم. امیدواریم که در این مطلب توانسته باشیم اطلاعات مفیدی در اختیار شما قرار دهیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 × سه =