ضربه گیر هیدرولیکی یا شوک ابزوربر از تجهیزات هیدرولیکی است که برای جلوگیری از ارتعاشات و ضربه شدید به سیستم و به آرامی از حرکت ایستادن قطعات سیستم مورد استفاده قرار می گیرد. کاربرد ضربه گیر هیدرولیک متفاوت بوده و می توان از این تجهیز در خودرو و ماشین آلات سنگین، صنایع عمرانی و ساختمانی، صنایع معدنی، هواپیماسازی و … استفاده کرد. به منظور خرید این تجهیز لازم است تا متناسب با شرایط مصرفی، ظرفیت باربری و سرعت مورد توجه قرار گرفته و ضربه گیر هیدرولیکی مناسبی خریداری شود. به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص ضربه گیر هیدرولیک تا انتهای این متن با ما همراه باشید.
ضربه گیر هیدرولیکی چیست؟
ضربه گیر هیدرولیکی یا Hydraulic Shock Absorber دستگاهی مکانیکی به منظور کنترل نوسانات و حرکات ناخواسته در ماشین آلات است. فرایند کاری این تجهیز همانند ترمز است که برای کاهش تغییر سرعت شدید و سریع، به منظور ایجاد شوک در سیستم مورد استفاده قرار می گیرد. ضربه گیر از سیلندری هیدرولکی و سیالی مانند روغن هیدرولیک تشکیل شده است. با وارد شدن نیروی زیاد و شوک به ضربه گیر هیدرولیکی، روغن درون سیلندر هیدرولیک فشرده شده و نیروی ناشی از فشرده شدن روغن به انرژی حرکتی بیشتری تبدیل می شود، این فرایند سبب کاهش نیروی وارده بر سیستم و کنترل شوک به سیستم خواهد شد.
نکته : در دنیای سیستمهای هیدرولیک، پمپ هیدرولیک به عنوان منبع اصلی جریان سیال نقش محوری دارد. این پمپ، در کنار انواع دیگری مانند پمپ دندهای، پمپ پیستونی و پمپ پرهای کار میکند تا سیستم بتواند نیروی لازم را برای عملیاتهای مختلف تأمین کند. به منظور تنظیم جریان و فشار دقیق، از شیر هیدرولیک استفاده میشود؛ این قطعات به بهینهسازی عملکرد سیستم و افزایش طول عمر اجزا کمک میکنند. همچنین، شیر برقی هیدرولیک گزینهای عالی برای کاربردهایی است که نیاز به کنترل دقیق دارند.
ضربه گیر هیدرولیکی چه کاربردهایی دارد؟
اغلب از ضربه گیر هیدرولیکی در خودروها، ماشین آلات سنگین و تجهیزات صنعتی استفاده می شود و در تمامی موارد، این تجهیز از وارد شدن شوک و ضربه شدید به سیستم جلوگیری می کند و از این طریق علاوه بر افزایش طول عمر تجهیز سبب راحتی و ایمنی کاربران نیز می شود. کاربرد ضربه گیر هیدرولیک در تجهیزات مختلف به شرح زیر است:- خودرو: کاربرد ضربه گیر هیدرولیک در خودرو در سیستم تعلیق یا Suspension است. ضربه گیر سبب راحتی و ایمنی راننده و سرنشینان خودرو می شود. این تجهیز تغییر ارتفاع خودرو هنگام عبور از موانع را کنترل کرده و از فشار زیاد و شوک به خودرو جلوگیری می کند.
- ماشین آلات سنگین: کاربرد ضربه گیر هیدرولیک در ماشین آلات سنگین نیز همانند خودرو است، با این تفاوت که در این تجهیزات صنعتی که بار و شوک ناگهانی بیشتری بر سیستم وارد می گردد، لازم است تا ضربه گیر هیدرولیک سوک و جابجایی بار سنگین تری را تحمل کرده و مقاوم تر باشد. اغلب در پرس های مهر زنی، چکش آهنگری و ربات های صنعتی از این تجهیز استفاده می شود. این تجهیز در ماشین آلات سنگین با حداقل رساندن تکان ها، دقت ماشینکاری را بهبود می بخشد.
- صنعت ساختمان: کاربرد ضربه گیر هیدرولیک در برخی از ماشین آلات ساختمانی برای کنترل شوک و ارتعاشات ناشی از وارد شدن بار زیاد است. ضربه گیر هیدرولیک در بیل های مکانیکی و جرثقیل ها کاربرد دارند و از طریق کاهش سایش و اصطکاک راحتی کاربران را افزایش می دهند، همچنین این تجهیزات با کاهش ارتعاشات و حداقل رساندن تکانها، ایمنی کاربران را نیز تقویت خواهند کرد.
- صنعت هواپیمایی: کاربرد ضربه گیر هیدرولیک در صنعت هواپیمایی زیاد است و در سیستم لندینگ، صندلی های تجهیزات و .. به منظور داشتن فرودی صاف و آرام و بدون ضربه و تکان های شدید از این تجهیز استفاده می شود.
- صنعت دریایی: در صنعت دریایی از این تجهیز در سیستم های پهلوگیری، جرثقیل های مورد استفاده در اسکله و نصب ماشین آلات استفاده می شود. ضربه گیر هیدرولیک با کاهش نوسانات، ثبات را افزایش داده و ایمنی را برای کاربران فراهم می آورد.
- صنعت و معدن: در تجهیزات معدنی مانند سنگ شکن ها، ممته ها و کامیون های حمل از شوک ابزوربرها استفاده می شود تا علاوه بر کاهش ضربه ناشی از برخورد سنگ، ایمنی کاربران تامین شده و عمر تجهیزات مورد استفاده نیز افزایش یابد.
- راه آهن: در صنعت حمل و نقل ریلی در سیستم تعلیق واگن ها، بافرها و کوپلرها از ضربه گیر هیدرولیکی استفاده می شود. این تجهیزات با کاهش ارتعاشات، کنترل و کاهش ضربات به سیستم، ایمنی و راحتی مسافران را افزایش داده و طول عمر تجهیزات مورد استفاده در سیستم حمل و نقل ریلی را افزایش می دهند.
ضربه گیر هیدرولیکی از چه قطعاتی ساخته شده است؟
ضربه گیر هیدرولیک بدنه استوانه ای از فولاد یا آلومینیوم دارند که استحکام و دوام زیادی دارند. داخل ضربه گیر، پیستونی متصل به میله وجود دارد که در دو کورس رفت و برگشت تحت سیال فشرده کار می کنند. سوپاپ های مورد استفاده در ضربه گیر علاوه بر تنظیم جریان سیال، کنترل جمع شدن ضربه گیر را نیز انجام می دهند. برخی از مدل های ضربه گیر هیدرولیک، شیرهای قابل تنظیمی دارند که میزان باز و بسته شدن ضربه گیر را کنترل می کنند. مهمترین قطعات تشکیل دهنده ضربه گیر هیدرولیک شافت، روغن هیدرولیک، پیچ تنظیم، لاستیک سر شفت، مخزن روغن، پمپ روغن، شیر کنترل، پیستون، اورینگ ها و واشرها هستند.
ضربهگیرهای هیدرولیکی نقش بسیار مهمی در سیستمهای هیدرولیک ایفا میکنند و بهطور قابل توجهی ارتعاشات و ضربات را کاهش میدهند. شما همچنین میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد پمپهای هیدرولیک به صفحه ی پمپ هیدرولیک مراجعه و انواع آن ها را با هم مقایسه کنید.
نکات مهم در استفاده از ضربه گیر هیدرولیکی؟
پیش از استفاده از ضربه گیر هیدرولیکی می بایست متناسب با نیاز از ضربه گیر هیدرولیکی مناسب استفاده شود. ظرفیت باربری، سرعت، شرایط محیطی و کیفیت و برند سازنده از مهمترین عوامل در تعیین ضربه گیر هیدرولیک هستند. پس از انتخاب ضربه گیر هیدرولیکی مناسب برای استفاده از این تجهیز لازم است تا موارد زیر مورد توجه قرار گیرند:- تعمیرات و نگهداری منظم و دوره ای: ضربه گیر هیدرولیکی مانند تمامی تجهیزات نیاز به تعمیرات و نگهداری دوره ای و منظم دارند. در این بازدیدهای دوره ای لازم است تا نشتی سیستم، فشار هیدرولیکی و سرعت حرکت پیستون، صدای غیر استاندارد و … مورد توجه قرار گیرد.
- تنظیم مناسب ضربه گیر: متناسب با نیازهای سیستم، تنظیمات ضربه گیر انجام می گیرد. تنظیم فشار هیدرولیکی و سرعت حرکت پیستون از این تنظیمات است.
- رعایت استانداردهای ایمنی در استفاده از ضربه گیر: توصیه میگردد که در زمان استفاده از ضربه گیر استانداردهای ایمنی تعریف شده ای مانند استفاده از عینک محافظ، دستکش، لباس مناسب و … مورد توجه قرار گیرند.
- آموزش کاربران: کاربران می بایست آموزش های لازم در خصوص استفاده، تعمیر و نگهداری ضربه گیر را کسب کنند.
- مدیریت دما: دمایی بالاتر از دماس استاندارد و تعریف شده ضربه گیر، می تواند عملکرد این تجهیز را دستخوش تغییر کند، بنابراین لازم است تا در صورت افزایش دمای محیط از سیستم های خنک کننده استفاده شود.
برای آشنایی بیشتر با تجهیزات و محصولات پیشرفتهای که میتوانند عملکرد بهینهتری را در سیستمهای ضربهگیر هیدرولیکی فراهم کنند، پیشنهاد میکنیم محصولات موجود در صفحهی یونیت هیدرولیک را مشاهده کنید.
ضربه گیر هیدرولیکی را چگونه نگهداری کنیم؟
به منظور افزایش طول عمر ضربه گیر هیدرولیکی لازم است تا تعمیرات و نگهداری این تجهیز مورد توجه قرار گیرد. برخی نکات در خصوص تعمیر و نگهداری ضربه گیر هیدرولیک عبارتند از:
- بررسی منظم و دوره ای: بررسی ضربه گیر می بایست در فواصل زمانی مشخص انجام پذیرد و هر دوره چک لیستی از موارد بررسی شده تهیه شده و این چک لیست با دوره بعدی مورد مقایسه قرار گیرد.
- تعویض روغن هیدرولیک: روغن هیدرولیک از مهمترین اجزا سیستم هیدرولیک است و لازم است مطابق با دستورالعمل تولیدکننده در زمان مناسب تعویض شود تا ضمن حفظ عملکرد مناسب، طول عمر سیستم نیز افزایش یابد.
- بررسی تنظیمات: در بازدیدهای دوره ای ضربه گیر لازم است تا سرعت حرکت پیستون و فشار هیدرولیکی مورد بررسی و تنظیم قرار گیرند.
نکته : برای انتقال قدرت مکانیکی، هیدروموتور و انواع پیشرفته آن، شامل هیدروموتور پیستونی، هیدروموتور اوربیتالی و هیدروموتور اینترموت، بسیار کارآمد هستند. این اجزا، همراه با شیر پروپرشنال و فشارشکن هیدرولیک به حفظ ثبات و کنترل فشار در حین عملکرد سیستم کمک میکنند.
کلام آخر
متقاضیان جهت خرید و تعمیر و نگهداری تمامی محصولات هیدرولیکی از جمله ضربه گیر هیدرولیک می توانند از هیدکالا استفاده نمایند. هیدرولیک نادری سابقه ای 30 ساله در زمانه تامین، فروش و تعمیر و نگهداری محصولات هیدرولیکی دارد. کاربران محصولات هیدرولیکی میتوانند بهترین و باکیفیت ترین محصولات را با قیمتی مقرون به صرفه و در کوتاهترین زمان ممکن از این شرکت خریداری نمایند و در صورت نیاز به تعمیر و نگهداری تجهیزات هیدرولیکی خریداری شده، از خدمات کارشناسان و تکنسین های مجرب هیدرولیک نادری استفاده نمایند. به منظور کسب اطلاعات در خصوص خرید و تعمیر و نگهداری محصولات هیدرولیک، متقاضیان می توانند با این شرکت تماس حاصل فرمایند و از خدمات این شرکت استفاده نمایند.