پمپ پلیمری، ضد اسید یا پمپ اسیدی یکی از مهمترین تجهیزات صنعتی است که برای انتقال سیالات خطرناک، گران قیمت، با قابلیت اکسایش و خورندگی بالا نظیر اسیدها، کاستیک ها، آروماتیک ها، انتقال آب شور و … مورد استفاده قرار می گیرد. پمپ ضد اسید به منظور مقاومت در برابر خورندگی مواد از مواد سرامیکی و پلیمری ساخته می شود. اغلب در صنایع غذایی، شیمیایی، رنگ سازی، داروسازی، رسوب زدایی و … از این پمپ استفاده می شود. ایمنی بالا، عملکرد خوب در انتقال سیالات خورنده و حفاظت از محیط زیست از مهمترین مزایای پمپ ضد اسید است. به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص کاربرد پمپ پلیمری و مشخصات فنی آن، تا انتهای این متن با ما همراه باشید.
پمپ اسید سولفوریک
پمپ اسید سولفوریک را می توان مدلی از پمپ ضد اسید در نظر گرفت. جهت جابجایی اسید سولفوریک با غلظت بالا از این پمپ استفاده می کنند. صنایعی نظیر تولید باتری، آبکاری، فرآوری های مواد معدنی و … به انتقال اسید سولفوریک نیاز دارند و از این پمپ استفاده می کنند. از پمپ های معمولی جهت انتقال این سیال نمی توان استفاده کرد، زیرا این اسید غلظت و قدرت بالایی دارد و با خواص شیمیایی قوی و قابلیت اکسایشی بالای خود با بسیاری از مواد شیمیایی و قابل اشتعال واکنش نشان داده و علاوه بر خورندگی و اکسایش، احتمال ایجاد حریق و انفجار را نیز افزایش می دهد.
پمپ پلیمری یا ضد اسید
پمپ ضد اسید یا پمپ پلیمری از جمله پمپ های سانتریفیوژ هستند که جهت انتقال سیالات خورنده و شیمیایی مانند اسیدها از آن استفاده می شود. تمامی صنایع جهت انتقال مواد شیمیایی اسیدی یا بازی خود از این پمپ استفاده می کنند. این پمپ ها از مواد خاصی مانند PVDF، PTFE، PE، PVC، PP و GFP ساخته می شوند. گاهی برای افزایش عمر این پمپ ها، از روکشی فلزی در بدنه خارجی پمپ استفاده می شود.برخی از قطعات پمپ پلیمری به منظور مقاومت در برابر سایش، حرارت و خورندگی از سرامیک یا شیشه ساخته می شوند. علاوه بر انتقال انواع اسید مانند اسید استیک، اسید سولفوریک، اسید کلریدریک، اسید نیتریک، اسید کلروفریک، اسید سیتریک، اسید هیدروفلوریک، اسید هیدروکلریک، اسید نیتریک و … و برای انتقال سیالاتی با ویسکوزیته بالا مانند نفت خام و محصولات پتروشیمی نیز از این پمپ استفاده می شود.
به پمپ ضد اسیدی یا پمپ پلیمری نام های دیگری چون پمپ تفلونی یا پمپ اسیدی نیز اطلاق می شود.پمپ ضد اسید میزان دبی، فشار، قدرت و حجم خروجی متفاوتی دارد و متناسب با نوع سیال و میزان خورندگی آن تولید می شود.
نکته : در سیستم های هیدرولیک، پمپ هیدرولیک به عنوان یکی از اجزای اصلی عمل میکند که معمولاً همراه با انواعی نظیر پمپ دنده ای، پمپ پیستونی و پمپ پره ای به کار گرفته میشود تا عملکرد سیستم بهینه و موثر شود. این سیستمها با بهرهگیری از یونیت هیدرولیک و شیر هیدرولیک قادر به کنترل دقیق فشار و جریان سیال هستند، که این امر به عمر طولانیتر قطعات کمک میکند. افزون بر این، شیر برقی هیدرولیک کنترل دقیقی را در برنامههای پیچیده فراهم میآورد.
ساخت پمپ ضد اسید
اغلب از پمپ پلیمری در مصارف اسیدشویی یا Etching، پمپ آب دریا یا Seawater، جابجایی اسید سولفوریک، پمپ اسید نیتریک، پمپ اسید فسفریک، جابجایی اسید استیک، مبدل های حرارتی، مواد شوینده، آب نمک و … استفاده می کنند. تولیدکنندگان و برندهای زیادی به تولید انواع مدل های این پمپ می پردازند. تولید کننده ای بهترین پمپ پلیمری را تولید خواهد کرد که به مراحل و فرایند تولید چون انتخاب مواد مورد استفاده، طراحی پمپ، مونتاژ قطعات مورد استفاده، آزمایش و تست، کنترل کیفیت و ارزیابی مطابق با استانداردها و … توجه کرده و بهترین عملکرد را در هر کدام از مراحل داشته باشد.
لازم است تا در مرحله انتخاب مواد متریال از فولاد ضد زنگ و آلیاژهای تخصصی مقاوم در برابر مواد خورنده استفاده شود. در طراحی پمپ علاوه بر حجم و سرعت انتقال مواد به سیل و آب بند بودن پمپ توجه زیادی گردد. پمپ پلیمری از اجزا مختلفی تشکیل شده اند که می بایست به صورت ایمن و تراز در کنار هم قرار گرفته باشند. پیش از استفاده از پمپ در محیط های عملیاتی، آزمایشات مختلفی جهت ارزیابی استانداردهای مورد استفاده در پمپ انجام شود. انجام فرایند کنترل کیفیت در تمامی مراحل تولید سبب می گردد تا محصولی با کیفیت، تولید گردد.
جنس بدنه پمپ ضد اسید
بدنه پمپ ضد اسید اغلب از چدن و آلیاژ هایی با مقاومت بالا در برابر ضربه ساخته می شوند. قسمت هایی از پمپ که بطور مستقیم با اسید و مواد خورنده در ارتباط است از پلاستیک های خاص و مقاومی چون PVDF PTFE، PE، PVC، PP و GFP ساخته می شوند.
اغلب ساختمان پمپ ضد اسید از GFP یا پلی پروپیلن با الیاف شیشه ساخته می شوند. اغلب از PE و PP برای سیالات خالص تر با ویسکوزیته پایین تر تا دمای 80 درجه سانتیگراد استفاده می گردد و از GFP و PVDF برای سیالات با خورندگی بالاتر تا دمای 120 درجه سانتیگراد استفاده می شود.
آب بندی و اورینگ پمپ از جنس PTEF است. پروانه از طریق شفت با الکتروموتور ارتباط داشته و از طریق حرکت دورانی و گشتاور تولید شده، سبب چرخش پروانه می شود. بوش روی شافت از مواد سرامیکی، تیتانیوم، مونل، سیلیکون کاربید و … ساخته می شود. بر حسب ویژگی های سیال و میزان خورندگی آن، جنس بوش بر شفت نیز قابل تغییر خواهد بود.
آب بندی و سیل در پمپ پلیمری اهمیت زیادی دارد. به منظور سیل پمپ در فیس ثابت از سرامیک 99.5 درصد و در فیس متحرک از GFT و در برخی موارد از کربن و سیلیکون کاربید استفاده می شود. جهت انتقال سیالات با خورندگی بالاتر به جای استفاده از سیل مکانیکال از سیل از طریق کوپلینگ مغناطیسی استفاده می کنند.
بیشتر بدانید: در کنار این اجزا، هیدروموتور و نسخههای پیشرفته آن، از جمله هیدروموتور پیستونی، هیدروموتور اوربیتالی و هیدروموتور اینترموت نقش برجستهای در انتقال قدرت ایفا میکنند. این موتورها، به همراه شیر پروپرشنال و فشارشکن هیدرولیک به ثبات و کنترل فشار در طول عملیات کمک میکنند.
اجزا تشکیل دهنده پمپ ضد اسید
برخی از مهمترین اجزا تشکیل دهنده پمپ پلیمری عبارتند از:
- محفظه یا Casing
- پروانه یا Impeller
- شافت یا Shaft
- یاتاقان یا Bearing
- آب بند یا Seal
مشخصات فنی پمپ اسیدی
پمپ ضد اسید در صنعت کاربرد زیادی دارد، بنابراین برندهای مختلف به تولید مدل های مختلفی از این پمپ می پردازند. توجه به نوع سیالی که قرار است با پمپ جابجا شود، میزان خورندگی و ویسکوزیته آن، حداقل و حداکثر دمای عملکردی، برند و تولید کننده پمپ، قیمت پمپ، داشتن ضمانت و گارانتی در خصوص محصول خریداری شده و … همگی از مواد قابل توجه در خرید پمپ ضد اسید به شمار می رود.
به منظور راه اندازی پمپ پلیمری می توان از الکتروموتورهای تک فاز یا سه فاز استفاده کرد. ورودی و خروجی در این پمپ ها بصورت فلنجی یا سر شلنگی متناسب با استانداردها و نیازهای سازنده طراحی می گردد. هر اندازه دهانه ورودی و خروجی پمپ بزرگتر باشد، سرعت انتقال سیال بالاتر بوده و قیمت پمپ ضد اسید نیز بالاتر خواهد بود. ورود سیال به پمپ از طریق چرخش پروانه صورت می گیرد. پروانه خود از طریق شفت به الکتروموتور متصل بوده و گشتاور و حرکت دورانی ناشی از این ارتباط است. پروانه در پمپ پلیمری به صورت نیمه باز و یک تکه ساخته می شود تا جریان سیال راحت تر صورت گیرد. سیال خورنده به پروانه در حال چرخش برخورد کرده و با فشار بالاتر به سمت دهانه خروجی پمپ می شود. پروانه مورد استفاده در این پمپ نیز به دلیل برخورد با مواد خورنده از پلاستیک های خاص و مقاوم ساخته می شود. سیل شدن پمپ پلیمری و آب بندی آن اهمیت بالایی دارد. اغلب از اورینگ و واشرهای ضد خوردگی از جنس PTEF در این پمپ ها استفاده می شود.
یکی از بهترین تامین کنندگان انواع محصولات هیدرولیکی و پنوماتیکی مانند انواع پمپ، هیدرولیک نادری است. این شرکت سابقه ای 30 ساله در زمینه تامین، فروش و تعمیر انواع محصولات هیدرولیکی دارد. متقاضیان خرید انواع محصولات هیدرولیک می توانند بهترین محصولات هیدرولیکی و پمپ را با بهترین کیفیت، برترین برند، مقرون به صرفه ترین قیمت و در کوتاهترین زمان ممکن از این شرکت سفارش داده و دریافت نمایند. توصیه می گردد تا خریداران پیش از خرید محصول مورد نظر با کارشناسان هیدرولیک نادری تماس حاصل فرمایند و ضمن مشاوره و اعلام نیازمندی ها و مشخصات فنی محصول مورد نظر خود، کالای مورد نظر را سفارش دهند.
یکی از بهترین شرکت ها به منظور خرید شیلنگ هیدرولیک شرکت هیدرولیک نادری است. این شرکت با سابقه ای طولانی و درخشان 30 ساله در حوزه محصولات هیدرولیک و پنوماتیکی، از بهترین تامین کنندگان این محصولات به شمار می رود. متقاضیان خرید انواع محصولات هیدرولیکی از جمله شیلنگ هیدرولیک می توانند به راحتی محصول مورد نیاز خود را سفارش داده و در کوتاهترین زمان ممکن و با مناسب ترین قیمت، این محصولات را خریداری نمایند. برای تأمین قطعات هیدرولیک با کیفیت و دریافت مشاوره تخصصی، هیدرولیک نادری گزینهای مطمئن برای تهیه محصولات اورجینال و تخصصی به شمار میرود.